Kategorie: Tiskové zprávy

14.05.2018  |  Autor: Hana Doležalová

Kytky k jídlu

TZ Ekodomov, 14. 5. 2018

Ekodomov pořádá ve spolupráci s Janou Vlkovou cyklus unikátních kulinárních workshopů Plané kvítí v kuchyni.

Víte, jak se naučit něco, co umí málokdo? Něco, co se nejlépe předává bezprostřední zkušeností? Tak jak se to dělávalo dřív – z generace na generaci?  Vydejte se s námi do polí, luk a strání a osvojte si poznávání planých rostlin. Poznat a určit je, to je první krok. Po něm následuje zjišťování, které z nálezů lze zužitkovat v kuchyni. A pak – vlastní příprava některého z receptů. Na výsost povolanou průvodkyní vám bude autorka těchto tří knih: Kytky k jídlu, Květinová kuchařka a Notes Květinové kuchařky – Jana Vlková.

Jednotlivé workshopy pořádá společnost Ekodomov a probíhají od dubna do září v Šáreckém údolí na Praze 6. Přihlášky na www.ekodomov.cz

Nová kuchařka Jany Vlkové

Kytky k jídlu v receptech i v herbáři

Jana Vlková

Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělená na čtyři roční období květožrouta –  brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.

O autorce:

Jana Vlková se s humorem představuje jako expertka na jedlé kvítí a býlí.  Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a žurnalistiku na Fakultě sociálních věd. Živila se jako překladatelka z francouzštiny, ale i jako novinářka v oboru cestování a gastronomie. Vaření a jídlo ve všech podobách je její velkou vášní a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se postupně spojily a nyní Jana své znalosti s radostí předává dál. V roce 2015 vydala Květinovou kuchařku, která sklidila velký úspěch, a kromě toho pořádá i nejrůznější přednášky o jedlých květech, včetně seminářů přímo v přírodě. Nový titul Kytky k jídlu je jen přirozeným vývojem její tvorby a volně navazuje na její první kuchařku.

Web:

Nakladatel: Jana Vlková
Popis: pevná vazba, 224 stran
Rok vydání: 2018 (1. Vydání)
www.ekonakup.cz, cena 449 Kč

Fotografie v tiskové kvalitě jsou zdarma ke stažení po přihlášení >>>