Kategorie: Kompostuj.cz - Bioodpad a kompostování  |  Tiskové zprávy  |  Soutěž Miss kompost

14.03.2017  |  Autor: společnost Fiskars

Kompostujeme na každé zahrádce

Kompost by neměl chybět na žádné zahrádce bez ohledu na její velikost. Je to dokonalý a ekologický způsob přeměny organického zahradního materiálu na prvotřídní humus plného živin.

Důležitý je výběr místa, které částečně rozhoduje o tvorbě kompostu. Vyhovovat mu bude stín nebo polostín, aby přímé slunce kompost zbytečně nevysušovalo a při prudkém dešti nebyly vyplavované cenné živiny. Místo by mělo být dobře přístupné, abychom mohli vzniklý kompost snadno vyvážet kolečkem a přehazovat. V dnešní době se už ustupuje od kompostování bez ohradníku. Hromada bez oplocení nepůsobí estetickým dojmem, navíc se zpomaluje proces kompostování. Kompostovací prostor by rozhodně neměl být menší než 1 m2. To by narušovalo průběh horkého rozkladu, tzv. hygienizace.

Nezáleží na jeho tvaru, ale na čtyřech základních faktorech – skladbě materiálu, dostatku vzduchu, teple a vlhkosti. Vzduch se musí dostat i do jádra celé hromady, proto je dobré, jednou za pár měsíců kompost překopat. Správné složení kompostu je základ pro jeho správnou tvorbu. Rozlišují se dvě skupiny biomateriálu – zelený (bohatý na dusík) a hnědý (bohatý na uhlík). Zelený materiál se vyznačuje měkkostí a vlhkostí, patří do něj tráva, zbytky zeleniny a ovoce. Hnědý je suchý a tvrdý, např. větve, ushlé listí nebo papír. Při zakládání kompostu začneme s 15 cm vrstvou hnědého materiálu. Na ní přidáme vrstvu listí, zbytků zeleniny a ovoce. Vrstvy hnědého a zeleného materiálu neustále střídáme. Pozor ale na jejich poměr! Obecně platí, že na dva až tři díly hnědého připadá jeden díl zeleného. Proto čerstvě posekanou trávu neházejte bezmyšlenkovitě na kompost. Využijte ji k aktivaci kompostu po zimě. Celou hromadu kompostu překopejte a smíchejte s čerstvě posekanou trávou. Tímto způsobem celý kompost provzdušníme, a aktivujeme rozkladné procesy, kterými se hromada zahřeje až na 65°C . Pro dopravu drobného komponovacího materiálu se vyplatí skládací zahradní koš Fiskars Solid. Tento koš se jednoduše umístí na kolečko, čímž nám vzniká přímo „velkoobjemová“ nástavba.

Vhodným materiálem pro kompostování je ovoce a zelenina, čerstvá tráva, listí, hnůj, močůvka, kávový lógr, čajové zbytky, sláma, novinový papír, obaly a skořápky od vajíček, papírové utěrky a ubrousky, lepenky, piliny, třísky, kůra, rozdrcené větvičky, ořechové skořápky a slupky z tropického ovoce. Rozhodně do kompostu nepatří kosti a zbytky masa, popel z uhlí, mléčné výrobky, rostliny napadené chorobami, plasty, sklo, kov, barvy a ředidla, potištěný papír (časopisy), kočičí, psí a lidské výkaly, pleny.

Vidle Fiskars XactKompost udržujeme dostatečně vlhký a občas ho zalijeme. Zanedbat nelze ani jeho vzdušnost a kyprost. Promícháváme ho minimálně jednou měsíčně. K tomu účelu nám poslouží kompostové vidle Fiskars Xact.

Pokud je proces tlení (nikoliv hnití) úspěšný, za několik měsíců se dočkáme kompostu vonícího po lesní půdě. Když nám kompost zapáchá, na vině je buď špatné složení, nebo nedostatek vzduchu. Zkontrolujeme, jestli je kompost provzdušněn. K překopání a provzdušnění kompostu použijeme krumpáč Fiskars Ergo Comfort. Pokud je kompost dostatečně provzdušněný a zápach stále přetrvává, upravíme skladbu materiálu dodáním uhlíkaté složky - suchého listí, pilin nebo dřevní štěpky.

Neprobíhá-li rozklad, kompost je příliš vysušený. Zalijeme ho vodou a dodáme mu dostatek dusíku ze zbytků zeleniny a ovoce či posekané trávy. Při pomalém kompostování přidáme trochu půdy nebo už hotový kompost. Použít můžeme i příměsi, které tlení aktivují - např. močůvka nebo speciální urychlovače kompostů.

Častou otázkou je, zda patří do kompostu spadaná jablka. Ano, neměla by ale být napadená plísní nebo parazity. Jestliže nemáme s kompostováním velké zkušenosti, žádné rostliny s chorobami do kompostu raději nepřidáváme. Jen zkušení zahrádkáři odhadnou, jestli hygienizace v kompostu rozloží všechny škodliviny, které by pak negativně ovlivnily výslednou zeminu.  Jak poznáme hotový kompost? Je hnědé až tmavohnědé barvy, má jemnozrnnou strukturu, nezapáchá, ale voní jako humus. Zralost kompostu nejlépe zjistíme testem klíčivosti. Mělkou misku naplníme prosetým kompostem a dobře ho navlhčíme. Nejprve vysejeme semínka (rychle klíčí řeřicha, fazole) přitiskneme jea zakryjeme fólií, abychom udrželi vlhkost. Pokud po 3-4 dnech semena vyklíčí, je kompost zralý. Zelené děložní lístky svědčí o dobré kvalitě, zatímco žluté a hnědé o nedostatečně vyzrálém - syrovém kompostu (uvolňující se čpavek zabraňuje růstu rostlin). Hotový kompost je sypký a nemá nadbytečnou vlhkost. Čím různorodejší materiál jsme do kompostu dávali, tím je kvalitnější a tím lepší jsou i výsledky klíčivosti.  Pro nakládání a další manipulaci s kompostem použijeme lopatu Fiskars  Xact.  Kompost navážíme na půdu v ​​zimě nebo brzy na jaře.

Pokud kompostujete nebo se chystáte tenhle rok začít, zúčastněte se soutěže o kompost roku - Miss kompost 2017. Soutěž je pro zkušené kompostáře i pro ty, kteří teprve začínají. Výhru Vám může přinést i zajímavý příběh nebo originální nápad. Koukněte se na loňský ročník a inspirujte se.

Dvoučepelové nůžky Fiskars na silné větveSoutěžit se bude o zajímavé ceny, našim prvním letošním partnerem je firma Fiskars, která do soutěže věnuje například dvoučepelové nůžky na silné větve nebo vidle Fiskars Xact a spoustu dalších cen.