Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.
Kategorie: Tiskové zprávy

10.04.2018  |  Autor: Hana Doležalová

Klíč ke klíčení

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 1

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018
 

„S nakličováním jsem se poprvé setkala začátkem devadesátých let. Tenkrát jsem se pustila do experimentování“, vzpomíná Kateřina Hodková, která se ve společnosti Ekodomov věnuje sekci ekonákup.cz. „Začínala jsem v tehdejších podmínkách, kdy byl na trhu velmi omezený výběr. V průběhu let jsem s tímto druhem pěstitelství získala dobrou osobní zkušenost. Hotové výhonky teď mám po ruce kdykoli chci oživit chleba s pomazánkou, přidávám je jako zelené zpestření do jídla, používám k přípravě salátů nebo jen k uzobávání. Nakličováním se mi otevřel prostor pro vlastní inovace, objevování a radost z nových chutí. Geniální jednoduchost mě nadchla tak, že jsem se o ni chtěla podělit s našimi zákazníky. Když jsem objevila produkty značky Zdravý den, rozhodla jsem se je zařadit do nabídky našeho obchodu ekonakup.cz. Prodáváme teď všechno, co člověk potřebuje, aby mohl s touto bohulibou činností začít. K dispozici jsou dvě vynikající vyzkoušená nakličovadla, široký výběr semínek v biokvalitě i osvědčený průvodce nakličováním Domácí klíčky od Rity Galchusové.“

Klíč ke klíčení

Hledáte novou jarní zálibu? Co kdybyste se letos vrhli na nakličování semen? Je to časově a finančně nenáročné zdravé hobby, kterému se dnes po světě věnuje velká komunita lidí bez ohledu na věk a náboženské nebo politické přesvědčení. Kolik nás klíčitelů vlastně je, zjistíte až ve chvíli, kdy se k nám připojíte!

Důvodů, proč se do toho pustit, je víc než dost:

1. Zjistíte, že máte skvělý námět k rozhovoru! Chleba s pomazánkou posypaný křupavými klíčky vnese do konverzace během pracovní svačiny čerstvá témata a příležitost ke sdílení.

2. „Klíčky chutnají jako jaro“, řekl kdysi syn velké odbornice na nakličování Rity Galchusové, a měl pravdu. Klíčky jsou křupavé, čerstvé a zdravé. Mohou se stát součástí jakéhokoli nesladkého pokrmu, oživí chuť i barvu.

3. Nakličování semen je tak snadné, že ho (s vaší mírnou pomocí) zvládne i malé dítě. Stačí se vybavit klíčící nádobou, pořídit si základní literaturu a určitě uspějete hned napoprvé.

4. Nakličování je v pravém smyslu toho slova lokální. Doma vypěstujete, doma sníte. Nikam necestujete a klíčky také ne. Nepotřebujete ani pesticidy, ani herbicidy, jenom trochu vody a vzduchu. Celý proces je čistý, radostný.

5. Vypěstovat si vlastní klíčky je levnější, než si je koupit v obchodě. Klíčení je navíc od začátku do konce plně pod vaší kontrolou, takže máte záruku kvality a čerstvosti.

6. Péče o klíčky je časově a prostorově naprosto nenáročná. Semínka při klíčení nepotřebují světlo, takže nakličovadlo může „bydlet“ třeba přímo na kuchyňské lince, kde je budete mít stále na očích, abyste klíčky nezapomněli ráno a večer propláchnout.

7. Domácí klíčky jsou dostupné po celý rok, spící semínka můžete probudit, kdykoli je budete potřebovat. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, makroživin, chlorofylu, vitamínů skupiny B a C, minerálů (vápník, hořčík, železo a fosfor), obsahují aminokyseliny, které podporují imunitní systém a metabolizmus. Naklíčené luštěniny představují zásobárnu snadno stravitelných bílkovin. Nejnovější vědecké studie odhalují, že klíčky ze semínek brukvovité zeleniny v sobě ukrývají sulforafan, který má silné detoxikační a antioxidační účinky. Nejvyšší obsah sulforafanu mají výhonky již po 48 hodinách od prvního zalití vodou. Sulforafan snižuje riziko rakoviny prostaty, zabraňuje šíření metastáz, pomáhá chránit mozek a zrak a zmírňuje autistické projevy. (GREGER, Michael, Jak nezemřít, 2017).

Postup nakličování

Co je klíčení?

Jedná se o proces, při kterém probíhá řada chemických reakcí. Všechno, co semeno potřebuje k tomu, aby se proměnilo v klíček, už v sobě má. Stačí dodat vodu správné teploty. Proto je nejdůležitějším krokem namáčení, během kterého semeno vstřebává vodu. Ta prostupuje obalem do zárodku, semeno nabobtná, a nakonec z něj vyrazí klíček.

Co klíčit?

Jak jednotlivá naklíčená semena chutnají si musíte sami vyzkoušet. Obecně platí, že luštěniny (například čočka, hrách, fazole mungo, drobné černé fazole, sójové boby nebo cizrna) jsou po naklíčení příjemně křupavé a mají jemnou chuť. Chuťově spíše nevýrazné, a tedy univerzální jsou naklíčené obiloviny. Kdo má rád něco pikantnějšího, měl by vyzkoušet výhonky s děložními lístky, které vytváří například alfalfa (vojtěška), jetel, ředkvička, brokolice, kapusta, červené nebo bílé zelí, kopr, fenykl, pískavice, hořčice, cibule nebo česnek.

Nejlepší je, když použijete semena určená k nakličování, a to nejlépe v biokvalitě. Semena určená pro sadbu nejsou vhodná, protože mohou být chemicky ošetřená. S úspěchem můžete nakličovat i semínka (například luštěnin), která jsou určená k jídlu.

Výběr klíčidla

Výběr vhodného klíčidla, kterým může být podomácku vyrobená nebo koupená sklenice na klíčení, textilní sáček nebo misky na klíčení závisí na tom, jaká semena chcete klíčit. Zatímco semena luštěnin i obilovin můžete nakličovat v miskách i ve sklenici, problematická jsou semena, která si vytvářejí jako ochranný obal gel. Patří sem semena lnu, chia – šalvěje hispánské, jitrocele indického, rokety, řeřichy a hořčice. Ta se nakličují v půdě, na podložce nebo na miskách za dodržení speciálních podmínek.   

Postup nakličování ve sklenici

První den

Semena vložte do sklenice, zalijte dostatečným množstvím vody (minimálně do ¾), našroubujte víčko a nechejte namáčet po doporučenou dobu, obvykle to bývá 8 hodin. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby všechna voda vytekla. Umístěte na kovový stojánek šikmo víčkem dolů tak, aby mohla přebytečná voda odkapávat na keramickou misku podstavce. Sklenici mějte na místě, kde je pokojová teplota (přibližně 20°C) mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.

Další dny

Semena pravidelně promývejte tak, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylijte. Pak ji umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte ideálně dvakrát denně – ráno a večer, pokud někdy zapomenete, nic se nestane. Pokaždé, když zpozorujete, že semena vysychají, také je namočte.

Sklizeň

Rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech nakličovaných semen a na okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena opět propláchněte vodou.

Postup nakličování v miskách

První den

Semena namočte do vody tak, aby byla celá potopená, a nechte je namáčet po dobu uvedenou na obalu, obvykle to bývá 8 hodin. Po skončení namáčení je důkladně propláchněte vodou a rovnoměrně rozprostřete na nakličovací misky. Misky umístěte na místo, kde je pokojová teplota (20° C), mimo dosah přímého slunečního záření a zdroje tepla.

Další dny

Dvakrát denně – ráno a večer zalijte semena sklenicí vody, pokud někdy zapomenete, nic katastrofálního se neděje. Za teplého počasí semena kontrolujte častěji a zalijte je vodou vždy, když zpozorujete, že začínají vysychat. Speciální konstrukce klíčidla umožňuje zalévat pouze horní misku. I k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody.

Semena vytvářející gel

Klíčení lepivých semen např. řeřichy nebo rukoly má svá specifika. Při jejich nakličování na miskách vynechejte fázi namáčení. Semena rozložte rovnou na nakličovací misku a opatrně je zalijte menším množstvím vody. Vodu nechejte protéci. Pak již semena nezalévejte, pouze roste pomocí rozprašovače. Hlídejte, aby semena v průběhu klíčení nevyschla. Během prvních 3 – 4 dnů je roste  častěji – přibližně 5 – 6 x denně, později stačí 2 – 3 x denně.

Sklizeň

Rychlost růstu klíčku závisí na specifických vlastnostech nakličovaného semene a na okolní teplotě. Klíčky vyjměte z misek a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí.

Použití naklíčených výhonků

Hotové klíčky lze přidávat do salátů – zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových. Můžete je použít na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů, přidávat je do zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je jíst samostatně.

Popis produktů

Sklenice na klíčení Zdravý den®, objem 700 ml

Sklenice je vyrobená ze zdravotně nezávadného skla, její součástí je speciální šroubovací víčko opatřené síťkou z nerezové oceli. Sklenice se umisťuje víčkem dolů na kovový stojánek, pod nímž je keramický podstavec. Ten zachycuje přebytečnou vodu, která ze sklenice odkapává po promývání semen. Sítko na víčku sklenice zajišťuje rostlinkám dostatečný přísun vzduchu. Použité materiály a zaoblený tvar sklenice s širokým hrdlem umožňují její snadné mytí. Díky elegantnímu designu bude sklenice Zdravý den účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně.

Prodává www.ekonakup.cz, cena 350 Kč

 

Misky na klíčení Zdravý den®, 3 kusy

Klíčení na miskách představuje jeden z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak si doma během několika dní připravit chutné a nutričně bohaté klíčky. Sada obsahuje tři samostatné nakličovací misky a spodní misku určenou k zachytávání přebytečné vody. Misky mají speciální dno, díky němuž semena nevysychají, a přesto nejsou celá ponořená ve vodě. Jsou opatřené podpěrami, které umožnují volné proudění vzduchu mezi miskami. Díky speciální úpravě je možné zalévat pouze horní misku, a i k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody. Výhodou je, že můžete najednou využívat libovolný počet misek, klíčit současně různé druhy semen nebo začít pěstovat semena postupně a na jednotlivých miskách klíčit výhonky v různých fázích zralosti.

Misky na klíčení jsou vyrobené z kvalitního zdravotně nezávadného plastu bez obsahu BPA, snadno se čistí díky elegantnímu designu budou  účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně.

Prodává www.ekonakup.cz, cena 590 Kč

 

Semena na klíčení

Mladé klíčící rostlinky jsou bohaté na vitaminy, enzymy, aminokyseliny, minerální látky a stopové prvky. Směs obsahuje speciálně vybrané druhy semen, které se svými vlastnostmi doplňují, zajišťují vyvážený poměr živin a mají podobné nároky na péči při klíčení.

Doporučené užití: Použijte na ozdobení pečiva, polévek, do zeleninových nebo těstovinových salátů. Můžete je použít i k přípravě čerstvé domácí zeleninové šťávy. Konzumujte nejlépe syrové pro zachování všech výživných látek.

 

Směs semen na klíčení BIO - alfalfa, ředkvička, mungo 200g

Složení: Semena alfalfa - tolice vojtěšky BIO (Medicago sativa), ředkve seté - ředkvičky BIO (Raphanus sativus, Daikon), mungo fazole BIO (Vigna radiata)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Směs semen na klíčení BIO - brokolice, ředkev červená, jetel 200g

Složení: Semena brokolice BIO (Brassica Oleracea), ředkve červené BIO (Raphanus Sativus), jetele BIO (Trifolium spp)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Ředkvička BIO – semena na klíčení 200g

Složení: Semena ředkve seté - ředkvičky BIO (Raphanus sativus, Daikon)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Alfalfa BIO – semena na klíčení 200g

Složení: Semena Alfalfa – tolice vojtěšky BIO (Medicago sativa)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Rukola BIO - semena na klíčení 200g

Složení: Semena rokety seté - rukoly BIO (Eruca sativa)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Brokolice Raab BIO - semena na klíčení 200g

Složení: Semena brokolice Raab (Brassica Rapa Cymosa) z ekologického zemědělství.

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Pískavice BIO - semena na klíčení 200g

Složení: Semena pískavice řecké seno BIO (Trigonella foenum-graecum)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Ředkev čínská růžová BIO - semena na klíčení 200g

Složení: Semena ředkve čínské růžové (Raphanus sativus) z ekologického zemědělství

Prodává www.ekonakup.cz, cena 119 Kč

 

Mungo BIO - fazole na klíčení 200g

Složení: Fazole mungo (Vigna radiata) z ekologického zemědělství.

Prodává www.ekonakup.cz, cena 69 Kč

 

Brokolice BIO - semena na klíčení 200g

Složení: Semena brokolice seté BIO (Brassica Oleracea)

Prodává www.ekonakup.cz, cena 249 Kč

 

Rita Galchusová Domácí klíčky

Vydal Slovart, 2015

Vazba: měkká

Počet stran: 160

Formát: 19,9 x 25,2 cm

Prodává www.ekonakup.cz, cena 349 Kč

Autorka knihy se dlouhá léta zabývá problematikou nakličování semen, takže vám do nejmenších podrobností vysvětlí, proč byste se mu měli věnovat i vy. Přehledně a s jistotou vám objasní postupy klíčení se všemi druhy semen a nakličovadel. Zodpoví vám veškeré otázky a poradí v nesnázích. V knize se dozvíte, proč jsou domácí klíčky zdravé, chutné a bezpečné, a získáte návod na péči o naklíčená semena. Navíc tu najdete tipy, co se všemi těmi klíčky dělat. Nakličování je v podstatě jednoduchý postup s výbornými výsledky, tak se do toho dejte!

 

Fotografie v tiskové kvalitě jsou zdarma ke stažení po přihlášení >>>

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 2

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 3

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 4

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 5

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 6

TZ Ekodomov, 28. 3. 2018, Klíč ke klíčení - náhled TZ str. 7

 
 
Pro média Detail zprávy