Kategorie: Tiskové zprávy  |  Kompostuj.cz - Bioodpad a kompostování

04.04.2011  |

Kampaň kompostuj.cz na ECOWORLD 2011

Kompostuj.cz

Na veletrhu bude se svou kampaní kompostuj.cz – vracíme, co si bereme i občanské sdružení Ekodomov.

90 % Čechů by třídilo bioodpad, ale neví jak a kde [1] !
Návštěvníci 6. veletrhu zdravé výživy a zdravého životního stylu ECOWORLD 2011
(8. - 10. dubna 2011) mají šanci se dozvědět o problematice víc.
Na veletrhu bude se svou kampaní kompostuj.cz – vracíme, co si bereme  i občanské sdružení Ekodomov.

kompostuj.cz - informace a argumenty ke třídění a recyklaci bioodpadu:

• proč je třídění bioodpadu důležité pro všechny
  • proč je nyní zacházení s odpady postavené na hlavu, a jak ho vrátit nohama na zem
  • co brání kompostování bioodpadu a jak to řešit na politické i komunální rovině
  • jak kompostovat i v městských podmínkách
  • co vše třídit, a co ne

Kompostování na ECOWORLD 2011:

• BEZODPADOVÉ TRŽIŠTĚ: Organické zbytky z farmářského tržiště veletrhu se budou na místě kompostovat ve velkoobjemovém kompostéru JORA – přijde se podívat na čistý a urychlený proces moderního kompostování.
  • VIVAT KOMPOSTELA: 9. dubna v 11 a 13.00 hodin bude na mobilním pódiu u tržiště předvedena osvětová performance o koloběhu živin v přírodě a kompostování.
  • DOKUMENTÁRNÍ FILMY O KOMPOSTOVÁNÍ
  • KOMPOSTOVACÍ PORADNA EKODOMOVA

Veřejná debata o odpadech se začíná žhavit i v České republice, chtějte vědět víc!
„Bioodpad patří zpátky do půdy, zatímco my jsme si zvykli házet ho na skládky, což je nejenom škoda, ale i velký ekologický problém – bioodpad na skládkách produkuje skleníkové plyny. Přitom víc než 90 % Čechů by třídit chtělo, kdyby pro to měli podmínky. Otázka dnešní doby tedy nezní, zda třídit, nebo ne, ale jak pro třídění bioodpadu nastavit systém.“ Ing. Jan Šarapatka, Ekodomov.

Kompostuj.cz – Vracíme, co si bereme
Kampaň je součástí projektu „Oportunity for living earth“, který získal finanční podporu vrchního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské Unie. Kampaň šíří informace a argumenty ke třídění a recyklaci bioodpadu.

Více na www.kompostuj.cz nebo u Jana Šarapatky (739 318 658) přímo na veletrhu.

O Ekodomově: Občanské sdružení EKODOMOV podporuje třídění a kompostování bioodpadu osvětovými a edukativní programy pro žáky i učitele škol, obecní samosprávy, zemědělce i širokou veřejnost. Jeho činnost je financována z Evropského sociálního fondu, státního rozpočtu ČR, finančních mechanismů EHP a Norska, rozpočtů Ústeckého a Středočeského kraje, hl.m. Prahy a také individuálními dárci. Část příjmů pochází z prodeje výrobků. Jedním z hlavních komerčních partnerů občanského sdružení a dodavatelů e-shopu Ekodomova je společnost HBABio. Více informací, stanovy a výroční zprávy občanského sdružení na www.ekodomov.cz

[1] Omnibusový výzkum na třídění bioodpadů v ČR Sofres FACTUM prokázal, že 91,2 % dospělé české populace by bylo ochotných třídit bioodpad, kdyby k tomu mělo více informací a nástrojů.