Vracíme, co si bereme. Víme jak, víme proč.
Kategorie: Zahrada Šárynka  |  Kompostuj.cz - Bioodpad a kompostování

15.04.2018  |  Autor: Hana Doležalová

Ve stráni raší oběd!

V sobotu 14. dubna proběhl v Šárynce první z cyklu kulinářských workshopů Plané kvítí v kuchyni nazvaný Duben – měsíc prvního rašení.
 

Rostou všude kolem. Jenomže je nevidíme, i když po nich šlapeme. Někteří. První absolventy workshopu Plané kvítí v kuchyni poznáte podle toho, že chodí opatrně. Už totiž vědí, že mají pod nohama kozí nohu, která se může hodit do polévky, stejně jako křehké výhonky mladých kopřiv nebo první listy vzhledově nenápadného česnáčku, který chutí nezůstává nic dlužen svému pikantnímu jménu.

Sobotní ráno. Vyrážíme s košíky do zahrady kolem lesní školky Šárynka, a pak stoupáme do svahu. Vede nás mistr hledačského umění –  Jana Vlková, autorka dvou netradičních kuchařek o jedlém kvítí. Ukazuje nám, co trhat, a hned dodává, kdy a nač. Vysvětluje, že většinu bylin je dobré sbírat právě teď – brzy zjara, kdy jsou listy mladé a šťavnaté, a ještě neobsahují všechny látky, třeba hořčiny. Ukazuje se, že sbírat se dá skoro všechno, takže se naše košíky utěšeně plní kozlíkem, violkami, pampeliškovými listy, listy lopuchů a dalšími pochoutkami, které zatím příliš pochoutkově nepůsobí. Vypadá to spíš, jako bychom si vyrazili na krmení pro králíky. O to větším překvapením je pro nás druhá část workshopu, jejímž cílem je nalezené a rozpoznané rostliny proměnit v kulinární zážitek. Podle jídelního lístku polední hostiny chápete, že se to beze zbytku podařilo: Servírovala se jarní polévka s kopřivou, kozí nohou, česnáčkem a šumavskými hřiby zahuštěná pohankovou moukou. Jako druhý chod se podávaly italské sendviče s pampeliškovými listy restovanými na olivovém oleji, česnekem a nakládanými rajčaty. Nakonec přišel na řadu dezert – sladký tvaroh se šlehačkou, slézem maurským, fialkami a květy petrklíče.

 
 

26.04.2018 15:23

Pro média Archiv zpráv Detail zprávy